1/feb Tetelejurnal: Febra cumparaturilor

Salut la tetelejurnal! Mă ia cu greata când văd peste tot la televizor şi la radio, febra cumpărăturilor care cuprinde omul românesc zilele astea de dinainte de sărbători. Cum adică febra cumpărăturilor? Adică un fel de gripa cumpărăturilor? Dar dacă există febra cumpărăturilor şi gripa cumpărăturilor, există şi diareeea cumpărăturilor? Pentru ca asa ar trebui sa se cheme acest cacat de shopping disperat, diareea cumparaturilor. O tâmpenie! Pe mine nu are cum să mă apuce febra cumpărăturilor, că eu nu fac febra niciodata, ca sunt sanatos tun. Si cand am adormit pe balcon iarna trecuta la -10 grade nu am facut febra prea mare, decat plus 48 de grade, care am baut doua sticle de vodca si a disparut ca prin farmec. Deci, Doamne, de ce se reped oamenii ca nebunii să arunce banii pe atâtea prostii acum, de sărbători?

- Poate pentru că alte satisfacţii nu găsesc în sufletul lor.

- De ce nu găsesc, Doamne? Ce, ei nu bea băutură? Îşi cumpără televizoare cât peretele la care nu au timp să se uite, că trebuie să muncească să plătească rata la televizor. Îşi cumpără maşini cu care nu merg că nu mai au bani de benzină, decât că încurcă locul în parcarea blocului, care mă lovesc eu de maşinile lor noaptea când revin beat acasă. Îşi cumpără aifoane de patruj de milioane şi ei are datorii de 80 de milioane la întreţinere. Are tablete de fitze şi ei stă cu soacră-sa într-o garsonieră că n-are bani de chirie. Păi, şi ce-am făcut, măi nene?! Io aş da o lege clară: nu ai voie să-ti iei aifon, dacă ai datorii mai mari de zece milioane la întreţinere. Şi nu ai voie să-ţi iei plasmă mai mare de un metru, dacă tu nu ai bani de sapun sa te speli pe dinti. Oamenii parcă a înnebunit cu şopingul din decembrie, mai ales femeile. Cand apar beculetele si brazii in moluri, parca e spalate pe creieri. Ar cumpara totul. Unele e in stare sa se tufe pe bani si sa-si vanda corpul pentru o oja cu sclipici sau un tatuaj cu ghiocei care ies din buric sau ce mai vrea ele, ca nu ma pricep.

Eu vă spun clar: decât să fiu robul şopingului, mai bine stau pe somaj si fur din Carrefour pana mor, că furatul şi statul nu face rău ca cum face consumismul care goleşte omul pe interior, si il face sluga la promotii. A zis bine acei filozofi: consumismul exagerat aliniază omul modern la cap.

- Ce-i face?

- Îl aliniază?

- Numai prostii spui, Tetelu. Îl alienează, nu aliniază.

- Bine, Doamne, îl alintează sau ce plua mea îi face, dar nu e bine oricum. Şi acum întrebarea de cultură sexuală: Flori, tu ce ţi-ai cumpăra cu ocazia la febra cumpărăturilor de Crăciun şi Moş Nicolae? Revenind la problema noastră, eu transmit la oameni să nu-şi mai faca atâta şoping de care nu are neapărat nevoie, că sunt copii în Africa care nu are nici macar bani de tigari şi moare de nervi. Sau oamenii să fie cumpătaţi şi sa-si faca sopping singuri, acasa, cu mana lor, ca e gratis si iti da si satisfactie. Dar iată că a venit răspunsul de la Flori la întrebarea „Flori, tu ce ţi-ai cumpăra cu ocazia la febra cumpărăturilor de Crăciun şi Moş Nicolae?”.

Ea spune: Eu nu mi-as cumpara nimic fiindca eu nu vreau sa cheltuiesc banii castigati cu sudoarea fruntii. Dar vorbind utopic eu nu cer mult de la viata. Vreau doar o vila in Primaverii, un Mercedes cabrio, un cont in banca si un fotbalist idiot care sa creada ca-I iubesc. 

Bravo, Flori! Foarte frumos! Ai rămas acelaşi suflet curat si sincer. Luaţi exemplul lui Flori cu ocazia la spiritul sărbătorilor si nu cheltuiti de la voi sa ingrasati buzunarele la smecherii care ne-a sucit mintile cu malluri si promotii mincinoase. Decat, visati frumos ca visele e gratis. Hai, like-uri şi prietenie la toată lumea.

Comentarii
Episoade recente toate episoadele