13/sep Tetelu, porcul de Bazna si ministrul Daea

Salut la Tetelejurnal! L-am văzut pe cel mai haiduc şi mai folclorist şi mai rural ministru al nostru, inimitabilul Petre Daia. Omul a făcut încă un număr d-al lui, mâncând ceva jambon la botul calului, mai exact la botul portbagajului. Staţi să uitaţi filmuleţul: 

Acest taran ajuns tractorist şi apoi, din tractorist, ministru şochează mereu. Cică omul vine la minister, la serviciu, la cinci dimineaţa, cum este el învăţat ca agricultor. Ziua de muncă este zi lumină. Cred că-i mai stresează şi pe paznicii de la minister, care sunt aţipiţi profund la 5 dimineaţa. Sau pe sărmanul şoferul lui, care trebuie să se trezească la 3 noaptea. În fine, nu-i grav să vii la job la 5 dimineaţa, decât că nu la minister se face însămânţările de toamnă, care este situat în centrul vechi al Bucureştiului, unde la 5 dimineaţa însămânţează doar beţivii care se aduna de prin cluburi. Parcă-l văd sosind cu noaptea în cap în biroul lui, prinzând o ceapă mare între tastatura şi ecranul laptopului, apoi apăsându-se pe iMac cu podul palmei să spargă ceapa cu utilajul lui Steve Jobs. Şi mă mai interoghez şi altfel: dacă el vine ca ţăranul la muncă zi lumină, după ciclurile cosmice ale plantelor, ce va face luna viitoare, când se dă ora în urmă?

 

 

La cinci seara, când o da întunericul, pleacă de la treabă? Iar din noiembrie până-n martie se caţără, ca ţăranul, pe cuptor şi hibernează, cu o damigeană de ţuică pe post de suzetă, până dă urzicuţa. După ce ministrul Daea a ridicat o statuie oii româneşti care, ştiţi vorba: „lângă o oaie mai găseşti o frunză, dar lângă o frunză nu găseşti o oaie”, acuma văd că se dă cu porcul de Bazna. Deci, cum ar veni, lângă o oaie mai găseşti şi un porc. Care porcul românesc trebuie să-i dea o lovitură mortală la porcul spaniolesc de hamon, rasa Pata Negra. Deci, după ce ne-a plecat faianţarii şi tinichigiii în Spania, acuma să ne plece şi porci de Bazna? Spaniolii ne-a luat valorile noastre naţionale, precum Gică Popescu căpitan la Barcelona, Gică Hagi la Real Madrid sau Gică Craioveanu la Real Sociedad, iar acum să ne ia şi şunca din fasole? Cum are ei rasa de porci Pata Negra, mie mi s-a pus pata neagră pe situaţia asta. Nu mai spun că acest ministru a avut anul ăsta şi un noroc chior. Care s-a făcut nişte recolte record, mai ales în Insula Mare a Brăilei, care spaniolii în Insula lor Chibiza şi Insulele Canale nu va avea niciodată porumbul ca în Insula Mare a Brăilei, condusă de oameni iscusiţi şi harnici. De ce, Doamne, i-ai dat ploi lu' Daea?

 

- Eu dau ploi pământului şi oamenilor care au nevoie de pâine, nu partidelor politice.

Bine, am înţeles. Atunci te rog să dai un uragan Irma, ca la americani, ca să-i ia inundaţiile pe toţi ministrii care se chinuie la guvernare, si nu stiu cum sa-si mai faca imagine de oameni din popor, care mananca din portbagaj. Pentru ca asta ne termina pe noi, romanii, populismul neobrazat. Mai important este ca ministru sa arati ca ai obiceiuri specifice oamenilor simpli, mananci din portbagaj, te imbeti cu bere la pet, te pisi in lift, mananci cu gura deschisa si clefai ca porcul, decat sa arati ca esti un specialist recunoscut, cu diplome si experienta in meserie, esti educat, sobru si elegant. Hai like-uri şi prietenie la tot omul şi jambon din portbagaj la tot poporul! 

  • photo
Comentarii
Episoade recente toate episoadele