24/ian Tetelu si Mica Unire

Salut la Tetelejurnal si La multi ani, Romania! Astazi se implineste 158 de mii de ani de la Mica Unire intre Moldova si Tara Romaneasca facuta la Iasi de Alexandru Ioan Tepes. Astazi, din pacate, romanii este mai dezuniti ca niciodata - unii vrea amnistie, altii vrea puscarie, unii e cu PSD-ul, altii e contra PSD, unii il iubeste pe Tariceanu, altii il uraste cu spume de i-ar lua gatul, unii iese in strada pentru justitie, altii ii injura ca e nazisti si legionari,  sa moara Ciprian, daca nu e balamuc total.  Din unirea frumoasa facuta de Mihael Kogalnicescu si Alexandru Ioan Frunza, PSD-ul a facut praf tot ce era unire si a impartit populimea in doua. Eu zic asa: sa fie unire, da, sunt pentru, da' sa fie bine pentru toata lumea, bai nene. Nu unii este mai destepti si altii mai prosti, unii mai bogati, si altii rupti in cur, unii cu BMW-uri, altii cu tramvaiul. De cand capitala tarii s-a ales la Bucuresti, miticii a ajuns buricul pamantului, se crede cei mai destepti de pe planeta si ii trateaza pe moldoveni ca pe sclavii lor, le ia decat femeile ca sa le tufe si sa le puna asistente TV, ca pe vremea lui Baiazid. Dar si mai destepti decat miticii se crede ardelenii, care se pisa in capul la bucuresteni ca are festival Untold si ca vrea independenta. Adica sa dea bani la buget decat pentru orasele si satele lor, ca ei cica munceste mai mult si mai bine decat moldovenii, muntenii si oltenii la un loc. Si daca munceste mai mult, vrea sa traiasca mai bine, nu? Asa a gandit si englejii cu Brexitul lor de cacat, asa gandeste si Donald Trump cu Make America Great si multi franceji, italieni sau nemti care crede ca toti sarantocii profita si isi face plua mare pe spinarea lor. Asa cum romanii este dezbinati, tot asa este si europenii si americanii si tare ma tem, Doamne, ca in loc sa vina Marea Unire intre popoare, o sa vina Marea Schizda si dezbimare, ca populimea a inceput sa se sature de globalizare, de corporatii multifunctionale si alte cacaturi de astea nasparlii. Am dreptate, Doamne?

- Tetelu, in primul rand se spune schizma nu schizda, iar in al doilea rand, cred ca stii vorba aia cu pestele mare care-l inghite pe cel mic. Cam asta inseamna si globalizarea.

 - Atunci ma pis pe ea viata, Doamne, ca nu-i drept! Daca este unire intre popoare, sa fie bine pentru toata lumea, nu decat pentru unii. Si apropo de unire, i-am vazut pe presedintii Vladimir Dodon si Igor Putin cu harta Moldovei Mari, de pe vremea lui Stefan cel Viteaz, care comunistii astia viseaza sa-i uneasca pe toti moldovenii si din Romania si din Basarabia cu rusii. Bai, esti nebun? Harta aia e de la 1812 si era Moldova lui Stefan cel Mare. Iar acuma ce sa vezi, Putin dezgroapa istoria si ii da cadou lui Dodon, harta la Moldova mare. Ce-i in capul la cretinii Dodon si Putin, Doamne? Pana si Velicu, cand este beat, gandeste mai bine ca ei. Dar din partea mea si la toti moldovenii din Romania nu pot sa-i dau lui Igor Dodon decat un singur lucru care are patru litere care incepe cu “m” si se termina cu “ula”, sau incepe cu “p” si se termina cu “uie”, sa-si aleaga singur. Flory, daca ajungi pe la Chisinau spune-i tu lui Igor Dodon despre ce e vorba, ca precis nu o sa gaseasca cuvantul in dictionarul Romano-Moldovenesc. In confuzie, fara unire nu am fi existat nici ca persoane fizice si nici ca natie. Inchei cu celebrele versuri din Hora Unirii de compozitorul Vasile Alexandrescu rescrise de mine: Hai sa dam mana cu mana/ Cei cu patru la romana/ Si cu trei la geografie/ Scoala este o prostie! Hai, laikuri si prietenie la toata lumea!

 

Comentarii
Episoade recente toate episoadele