Azi e o zi importantă pentru România. Care este sărbătoarea de care nu ştie aproape nimeniData de 8 decembrie are o semnificaţie deosebită pentru români.


Este ziua Constituţiei Române, legea fundamentală a statului român. În 8 decembrie 1991. din cei 11 milioane de români care au participat la vot, peste 77% au spus da noii Constituţii.

Constituţia stabileşte că România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil şi că forma de guvernământ a statului român este republica. România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, care sunt garantate. Noua Constituţie consacră principiul separării celor trei puteri - legislativă, executivă şi judecătorească - şi enunţă principiul autonomiei şi al descentralizării în administraţia publică.


Principalele modificări aduse Constituţiei odată cu ultima revizuire se referă la prelungirea mandatului preşedintelui României, de la 4 la 5 ani, la garantarea proprietăţii private, nu doar ocrotirea ei, la faptul că arestarea preventivă şi percheziţia nu vor putea fi decise decât de judecător şi nu de procuror, la competenţe diferite ale celor două Camere ale Parlamentului. Imunitatea parlamentară este limitată, minorităţile naţionale au dreptul de a folosi limba maternă în administraţie şi justiţie şi nu se mai stipulează caracterul obligatoriu al serviciului militar.
 

  • photo
Comentarii
Episoade recente toate episoadele
Bancnota 13 septembrie

Bancnota