Premierul Dăncilă, jignire gravă la adresa copiilor cu autism. Răspunsul dur din partea părinţilor



Premierul Viorica Dăncilă a folosit termenul de „autist”pentru a-i taxa pe cei care îşi „pârăsc” ţara în Parlamentul European, marcând o nouă gafă.

Asociaţia Părinţilor Copiilor cu Autism  consideră că „este o jignire adusă persoanelor cu autism din ţara noastră şi din întreaga lume”.

,,1 din 100 de români are o tulburare din spectrul autismului. Aşadar, există aproape 200.000 de „autişti” (plus familiile lor), şi ei tot cetăţeni români, care aşteaptă să fie trataţi cu respect de către reprezentanţii statutului român.

Noi, persoanele cu autism şi părinţii, ne-am aştepta de la un Prim-Ministru, mai ales dacă este nou în funcţie, ca prima dată când rosteşte public termenul de autism, să fie într-un moment în care anunţă, de exemplu, crearea unei strategii naţionale sau a unui program naţional pentru aceste persoane. Aşa ar fi potrivit într-un context în care situaţia a aproape 200.000 de persoane cu autism este dramatică.

Lipsa serviciilor specializate este cronică, părinţii sunt disperaţi, ei trebuie să susţină copilul (copil, tânăr sau adult) doar cu propriile forţe fizice, psihice, emoţionale, să asigure din propriile resurse toate terapiile şi serviciile de care copiii lor au nevoie, iar noile schimbări legislative - aşa-zisa revoluţia fiscală- înrăutăţesc şi mai mult lucrurile, dărâmă şi ONG-urile de părinţi, singurele care îi mai ajută pe aceştia în lupta lor.

Autismul nu poate fi sinonim cu ‘răul’. Autismul este o tulburare de dezvoltare care presupune dificultăţi în comunicarea şi relaţionarea socială, care afectează persoana în forme şi grade diferite'', se spune în scrisoarea adresată  premierului Dăncilă de către Asociaţia Părinţilor Copiilor cu Autism.

 

Comentarii
Episoade recente toate episoadele