A INVESTIT 300.000 DE EURO, acum statul îl pune SĂ-ŞI DESFIINŢEZE PLANTAŢIA DE GOJI!

A cucerit toată Europa cu produsele şi performanţa de a deţine cea mai mare plantaţie de goji certificată bio dar autorităţile locale române vor să îi ia munca de 7 ani şi investiţia uriaşă care depăşeşte 300.000 de euro.

Situaţia lui Emeric Kolbaszer, un cultivator cunoscut din Satu Mare, este revoltătoare iar omul povesteşte aproape cu lacrimi în ochi că toate planurile i-au fost năruite peste noapte iar acum riscă să piardă pe lângă investiţia în plantaţia pe care o deţine, subvenţia de la APIA dar şi un proiect european în valoare de 1.000.000 euro pentru înfiinţarea unei fabrici de procesare în zonă care să îi ajute şi pe ceilalţi fermieri să îşi vândă fructele la export!

 

Emeric Kolbaszer a înfiinţat plantaţia de goji la Ciuperceni (Satu Mare) în noiembrie 2011, pe 2 hectare. Fără nicio experienţă în agricultură, omul lucra ca antreprenor în construcţii, cultivatorul a devenit pasionat de goJi după ce a primit 50.000 seminţe de la fiul său care activează în domeniul construcţiilor pentru mine de diamant şi aur din nordul Canadei. Kolbaszer a optat pentru o plantaţie bio semiintensivă, cu o densitate de 1.200 arbuşti la hectar.

Din 2011 şi până în prezent, Emeric Kolbaszer a reuşit să crească cultura la 11 hectare amenajate modern la standarde europene. A investit peste 300.000 de euro iar mândria sa cea mai mare este că se poate lăuda cu cea mai mare plantaţie bio din România şi printre cele mai mari din Europa. Din fructele obţinute la Ciuperceni se trimit anual la export produse precum nectar 100% fără conservaţi şi fără adaosuri, gem, ceaiuri de diferite granulaţii şi se pregăteşte şi realizarea unice tincturi care este unică în lume: din frunze de Goji.

 

Dar de departe cea mai preţioasă realizare a cultivatorului din Satu-Mare şi mândria statului român este obţinerea primului şi unicului soi de Goji obţinut la noi în ţară, Erma, realizat cu sprijinul cercetătorilor de la Staţiunea de Cercetări Pomicole Cluj. ”Efortul a fost imens dar şi satisfacţia pe măsură. Soiul Erma a fost încris la ISTIS (Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor) şi ne putem mândri primul soi din România şi probabil şi din Europa. Vreau să precizez că un mare merit îl are şi ministrul Petre Daea care ne-a susţinut permanent iar anul trecut a efectuat o vizită la noi în plantaţie”, a explicat cultivatorul pentru Agrointeligenţa-wwww.agrointel.ro.

 

Realizări notabile, distruse peste noapte

Toate realizările din afacerea cu Goji ar putea deveni doar o amintire pentru Emeric Kolbaszer începând din 11 iunie 2018. Ce s-a întâmplat? Omul a mers în acest an la Primăria de care aparţine ca să îi fie eliberată adeverinţa obligatorie pentru subvenţiile acordate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Acolo s-a lovit de refuzul funcţionarilor de a-i elibera documentul pe motiv că terenul pe care are înfiinţaţă de 7 ani cultura este utilizat ilegal şi al aparţine de drept Primăriei comunei Agriş, în bazele căreia figurează ca păşune, şi nu Parohiei Greco-Catolice din Ciuperceni cu care fermierul a încheiat în 2011 un contract legal de închirierea făcut pe 30 de ani pentru care plăteşte anual chirie şi spune că este cu sumele achitate ”la zi”.

Curios este că acelaşi primar, Zsuzsanna Marton, i-a eliberat fermierului anul trecut documentele necesare pentru subvenţii fără să sesizeze că terenul nu aparţine, după cum susţine acum Primăria, celor care l-au închiriat. Lucrurile s-au complicat, spune Emeric Kolbaszer, când acesta a trecut de pe persoană fizică pe persoană juridică pentru a putea realiza o investiţie imensă, cu fonduri de la AFIR, în realizarea unei fabrici de procesare care promite un succes uriaş la export în ţări precum Ungaria sau Polonia.

Trebuie să elibereze terenul până pe 11 iunie

Mai mult, ziele trecute cultivatorul s-a trezit cu o somaţie de la Primăria comunei Agriş, prin care terenul trebuie eliberat până în data de 11 iunie 2018 pe motiv că este utilizat ”ilegal” şi autoritatea locală vrea să reintre în posesia lui.

Absurd este că în viziunea autorităţilor locale fermierul ar trebui într-un timp record să scoată pur şi simplu din rădăcini 12.000 de plante care se află deja foarte bine înrădăcinate şi ieşite pe producţie, plus sistemul de prindere a acestora. ”Suntem în momentul în care plantele sunt pe producţia optimă. Peste două săptămâni ar trebui să intrăm la cules iar noi ne trezim că ei se aşteaptă să luăm smulgem goji din rădăcină şi să facem ce cu el? Aceste plante se pierd. Toată lumea ştie că nu le poţi replanta şi dacă iei cu pământ suficient de pe lângă rădăcină. Mor efectiv. E ca şi cum v-ar spune cineva dvs. să luaţi cei 300.000 de euro investiţi şi în termen de 20 de zile să îi aruncaţi pe geam”, spune cu amărăciune fermierul.

 

Terenul a fost intabulat…ca păşune

În replică, primarul comunei Agriş spune că actul de închiriere a terenului este ilegal: suprafaţa nu a fost intabulată şi figurează în acte ca păşune, proprietatea primăriei. “Nu are nicio bază legală. I s-a spus şi la Prefectură. În momentul în care se încheie un contract de închiriere şi pământul nu este al meu, cum îl dau în chirie?! Că nu pot să dovedesc că terenul este al meu, doar cu acte false“, a declarat Zsuzsanna Marton, primarul comunei Agriş.

Edilul comunei recunoaşte că anul trecut a semnat pentru adeverinţa APIA, dar că a fost o greşeală pe care şi-o asumă (cum?!), pentru că abia după câteva luni a descoperit ilegalităţile din acte. În acest an, primarul afirmă că nu mai poate fi vorba despre semnarea adeverinţei, întrucât ar fi nevoită să comită o ilegalitate.

Fermierul, victima unui război care nu-i aparţine

Lejeritatea cu care autorităţile locale înţeleg să distrugă munca de 7 ani a unui om de bună-credinţă care şi-a investit şi ultimul leu într-o plantaţie-emblemă pentru România este incredibilă. Emeric Kolbasze spune că s-a trezit peste noapte într-un război care nu îi aparţine şi care se dă de fapt între Primărie şi Parohia Greco-Catolice Ciuperceni care sunt din tabere politice diferite şi adversare. Pe fermier nu îl interesează politica, războaiele sau alte lupte ci doar să fie lăsat în pace să îşi facă treaba pe care a început-o acum mulţi ani cu pasiune şi dăruire. “E un război care nu e al meu, eu sunt implicat fără voia mea. Sunt multe de spus dar care nu îşi au locul şi personal nu vreau să pornesc o furtună care ar zdruncina multe scaune şi funcţii. Eu îmi doresc doar să îmi fac treaba pe care o ştiu şi statul român să nu îşi bată joc şi să pierdem nişte realizări obţinute cu multe eforturi”, ne-a mai spus cultivatorul.

A trimis un memorandum la Ministerul Agriculturii. Nu ştie dacă el a ajuns la ministrul Petre Daea

Fermierul spune că a cerut ajutorul şi de la Ministerul Agriculturii unde a depus un memorandum pentru a aduce la cunoştinţă situaţia sa. ”Nu ştiu dacă documentul a ajuns la domnul ministru Petre Daea ştiu că a fost înregistrat la şefa de Cabinet. Aş vrea chiar prin intermediul Agrointeligenţa să fac cunoscută domnului ministru situaţia mea şi să îi cer ajutorul. Nu aş îndrăznit să îl sun şi să îl deranjez personal dar am mare încredere în dânsul. Vă spun sincer că am mai mare încredere în domnul Daea decât în Dumnezeu”, ne-a mai transmis Emeric Kolbasze. De altfel, Petre Daea a şi vizita şi lăudat plantaţia din Satu-Mare chiar anul trecut pe vremea aceasta.

Parohia Greco-Catolică îşi apără proprietatea

În altă ordine de idei, reprezentanţii parohiei greco-catolice de unde fermierul a închiriat terenul spun că au documente care demonstrează că terenul le aparţine. “(Terenul – n.n.) este al parohiei noastre pentru că în 2011 am fost puşi în posesie cu un act legal din partea primăriei“, a precizat Radu Huton, preotul Parohiei Greco-Catolice Ciuperceni.

Reprezentaţii parohiei spun că, după ce au fost amânaţi de autorităţi ani la rând cu intabularea, s-au adresat acum Instanţei. De cealaltă parte, primarul comunei Agriş susţine că singura soluţie legală pentru fermier ar fi cumpărarea, la schimb, a 11 hectare de păşune pe raza localităţii pentru ca, ulterior, proprietăţile să fie inversate. Fermierul însă nu mai are încredere, forţă şi nici bani să facă astfel de investiţii mai ales că nu se consideră vinovat cu nimic pentru că a închiriat legal un teren pe care crede că se bazează 30 de ani.

Agrointeligenţa-www.agrointel.ro face un apel şi de această dată la înţelegerea autorităţilor locale să vină în ajutorul cetăţenilor în slujba cărora au jurat că vor fi şi de care au fost aleşi. Nicio funcţie nu este veşnică şi dincolo de iluzia trecătoare a puterii trebuie să stea consţiinţa fiecăruia că a făcut tot ce i-a stat în putinţă în calitatea de primar, pentru a ajuta oamenii. Dacă în situaţia unui mare cultivator, recunoscut, la nivel naţional şi european se procedează în acest mod heirupist, nu putem să nu ne întrebăm ce şanse de reuşită are un mic fermier căruia nimeni nu îi cunoaşte sau îi mediatizează necazurile şi abuzurile pe care autorităţile le comit.

 

Vă rugăm, doamnă primar Zsuzsanna Marton, să găsiţi o soluţie pentru acest fermier căruia ar trebui să îi mulţumiţi pentru realizările pe care le-a făcut posibile punând judeţul Satu Mare şi implicit comuna pe care o păstoriţi pe harta cultivatorilor din Europa. Emeric Kolbaszer are planuri măreţe iar un alt proiect uriaş pe care îl pregăteşte pentru anul 2019 este lansarea primului medicament pentru imunitate pe bază de goji. Fără ajutorul şi implicare dumneavoastră toate aceste planuri nu vor fi posibile!

Sursa (aici)

Comentarii
Episoade recente toate episoadele